RSS

Jaga 7 sunnah Rasulullah saw

22 Mar

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh….

Cerdasnya orang yang beriman adalah dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat,yang sekejap untuk hidup yang panjang.Hidup bukan untuk hidup.hidup untuk yang Maha Hidup.Hidup bukan untuk mati,tapi mati itulah untuk hidup.Kita jangan takut mati,jangan mencari mati,jangan melupakan mati kerana mati pintu berjumpa dengan Allah.Mati bukanlah akhir cerita untuk hidup tetapi mati adalah awal cerita untuk hidup.Maka sambutlah kematian dengan penuh ketaqwaan.
Hendaklah kita menjaga tujuh sunnah nabi setiap hari.Tujuh sunnah itu adalah:

Pertama:Tahajud,kerana kemuliaan seseorang mukmin terletak pada tahajudnya.

kedua:Membaca al quran sebelum terbit matahari.Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia,sebaiknya mata membaca al-quran terlebih dahulu dengan penuh kefahaman.

Ketiga:Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh.Sebelum melangkah kemana pun,langkahkan kaki ke masjid,kerana masjid merupakan pusat keberkahan,bukan kerana pangilan muazzin tetapi pangilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan rumah Allah.

Keempat:Jaga solat dhuha,kerana kunci rezki terletak pada solat dhuha.

Kelima:Jaga sedekah setiap hari.Allah menyukai orang yang suka bersedekah,dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setipa hari.

Keenam:Jaga wudhuk terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhuk.Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib “orang yang selau berwudhuk senantiasa ia akan merasa sesalu solat walaupun ia sedang tidak solat dan dijaga oleh dua malaikat dengan dua doa,ampuni dosa dan sayang dia yaAllah.”

Ketujuh:Amalkan istighfar setiap saat.Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijatuhkan oleh Allah…

Wallualam..
wassalam…

Advertisements
 
Tinggalkan komen

Posted by di 22/03/2010 in Tazkirah

 

Label:

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: